Haber

Mehmet Acet dikkat çeken sayıları paylaştı! İşte deprem sonrası kritik rapor…

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin Türkiye’de yüzyılın felaketine yol açmasının üzerinden sekiz gün geçti.

Kahramanmaraş başta olmak üzere Hatay, Gaziantep, Malatya, Osmaniye, Adıyaman, Adana, Diyarbakır, Kilis ve Şanlıurfa’da binlerce binanın yıkılmasına ve binlerce insanımızın ölümüne neden olan depremlerin ardından bölgede arama kurtarma çalışmaları sürüyor. bölge.

Kanal 7 Ankara Temsilcisi ve Haber7 yazarı Mehmet Acet, deprem sonrası depremzedeler ve depremden etkilenen illerimizde yapılan çalışmalara ilişkin detaylı bir yazı kaleme aldı.

İşte Mehmet Acet’in “Deprem bölgesinde yürütülen çalışmalara ilişkin son durum raporu” başlıklı yazısı;

10 ili vuran ve 13,5 milyon kişiyi etkileyen depremlerin 9’uncu gününde yaraların sarılması için kapsamlı bir çalışma yapılıyor.

AFAD kaynaklarından aldığım bilgiler doğrultusunda bazı rakamları unsur olarak paylaşmak istiyorum.

bir-Bölgedeki yaraların sarılması, ağır şartların hafifletilmesi ve depremzedelerin kendi geleceklerini görebilmeleri adına yapılan en değerli çalışmalardan biri de hasar tespit çalışmalarıdır.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sorumluluğundaki büyük bir ekip bu çalışmaları hızla yürütüyor.

BÖLGEDEKİ 1 MİLYON KONUTUN İNCELEMESİ TAMAMLANDI

Bu çalışmalar çerçevesinde 13 Şubat prestijiyle 1 milyona yakın konutun incelemesi tamamlandı. Bu denetimler sonucunda %20-25 oranında ağır ve orta hasar tespit edildi.

Bu çalışmaların kısa sürede tamamlanması bekleniyor. Hasar tespit çalışmalarının ardından hafif hasarlı veya hasarsız durumdaki konutlara geri dönülebilecek.

Orantılı olarak bakıldığında bu bilgi, depremzedelerin yüzde 75-80’inin evlerine dönerek günlük yaşamlarına devam edebildiği anlamına geliyor.

Bu da deprem bölgesinde hayatın normalleşmesi adına değerli bir ilerleme anlamına gelecek.

Bölgede 180 bin çadır kuruldu

2- Bölgede 180 bin çadırdan oluşan çadırkentler kuruldu. Depremde konutları kullanılamaz hale gelen yaklaşık 900 bin depremzedeye kalıcı konut sağlanması bekleniyor.

ÖĞRETMEN, EĞİTMEN VE PSİKOLOGLAR ÇADIR KENTLERDE GÖREVDE

3- Çadır kentlerde gıda ihtiyacı karşılanıyor. Psiko-sosyal güçlendirme hizmetleri, çocuklar için oyun alanları, yaşam ekipmanları takviyesi sağlanmaktadır. Ayrıca çadırkent yönetimleri oluşturuldu. Çadırkent yönetim merkezlerinde öğretmenler, spor hocaları ve psikologlar görev aldı.

500’DEN FAZLA MOBİL MUTFAK

4- Deprem bölgesinde gıda, gıda ve diğer yaşam malzemelerinin dağıtımı devam ediyor. 500’den fazla mobil mutfakta sıcak yemek hazırlanır ve dağıtılır.

BÖLGEDE 12 BİN İŞ MAKİNASI

5- Enkazda arama/kurtarma çalışmaları sürüyor. 8 günde yaklaşık 85.000 kişi yaralandı veya kurtarıldı. Arama/Kurtarma çalışmalarına 35 bin işçi katıldı. Ayrıca bölgede 12 bin iş makinesi çalışıyor.

BÖLGEDEN TAHLİYE SAYISI 1,5 MİLYONA ULAŞTI

6- Bir yandan büyük bir tahliye operasyonu yapılıyor. Resmi yollarla gönderilen veya kendi imkanlarıyla bölgeden ayrılanların sayısı 1,5 milyona ulaştı. Dün Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, yaklaşık 200 bin depremzedenin KYK yurtlarında barındığını açıkladı.

Bunun dışında Kültür ve Turizm Bakanlığı ve valilikler deprem bölgesi dışındaki 71 ilde depremzedelerin iskanına devam ediyor.

YENİ KALICI KONUTLAR İÇİN ZEMİN ETÜDLERİ BAŞLADI

7- Konteyner şehirlerin yer ve alt yapı çalışmaları, nakliye ve montajına başlandı. Öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kalıcı konut anlamında yeni yerleşim birimleri ve yeni konutların inşası için zemin etütleri yapmaya başladı.

8-Bölgede Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı refakatsiz çocukları özel gözaltına alıyor ve 2500 sosyal çalışmacı ve psikolog psiko-sosyal destek sağlıyor.

HAYVAN VARLIĞI TESPİT EDİLİR

9-Tarım Bakanlığı hayvan varlıklarının zayiatını tespit eder, hayvan çadırları düzenler ve yem desteği verir.

ENERJİ VE DOĞALGAZ KADEMELİ OLARAK SAĞLANMAKTADIR

10- Enerji ve doğal gaz arzı tehlike oluşturmayacak şekilde kademeli olarak sağlanmaktadır. Şehir giriş noktalarında doğalgaz ve elektrik sorunu yoktur.

11.-Lojistik-yardım faaliyetlerinde 70 uçak ve 160 helikopter aktif rol almıştır.

12-Yıkılan binalarda belirtilen işlemler için numune (çekirdek, fotoğraf vb.) satın alınır.

Deprem felaketi nedeniyle çok ağır ve güçlü bir dönemden geçiyoruz.

Artık bir an önce normalleşmeye, normal hayata dönüşe ihtiyaç var.

Deprem felaketini yaşayan ve yakınlarını kaybeden yüzbinlerce insan kendilerinin, ailelerinin ve çocuklarının geleceğini görebiliyor. “Evet bu sıkıntılar geçecek”Umutla bakabilmeleri için bu yaraların sarılmasına ve normalleşmesine büyük ihtiyaç var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu