Bakan Kirişci: Tahıl koridorundan 694 gemi geçti
TÜRKİYE Century Hill ve Para Sohbetleri programının arkasındaki gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, dün itibarıyla tahıl koridorundan 694 geminin geçtiğini ve 19.3 milyon ton tahıl ve gıda eseri taşıdığını vurgulayarak, “Bunlar… Türkiye’nin zamanında ve zamanında attığı adımların tezahürlerini şöyle dile getirdi: “Türkiye artık bölgesel bir oyuncu değil, küresel bir aktördür.”
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Eyüpsultan’da düzenlenen Türkiye Asırlık Zirvesi ve Para Sohbetleri programına katıldı. Programın ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Kirişci, ihracat rakamları, tahıl koridoru ve su krizini değerlendirdi. Bakan Kirişci, tarım sektörünü ülkenin kamburu gibi gören yozlaşmış bir zihniyetin varlığına dikkat çekti.
2002 YILINDA TÜM TÜRKİYE’NİN İHRACATINA EŞİT İHRACAT GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ
Bakan Kirişci, ihracattaki artışın sorulması üzerine, “Her alanda olduğu gibi tarım ürünleri ihracatı da çok değerli bir süreçten geçti. 2021 yılına kıyasla 2022’de yüzde 19’luk bir artış yakaladık. 29,9’a yaklaştık. milyar dolar İthalatımız da var ama 6.6 milyar dolarımız da var.Dış ticaret fazlamız var.İhracatımız büyük bir ivme ile devam ediyor.Türkiye somonla başlayan su işleri alanında üretimini artırmayı başardı. 62 bin ton olan üretimimiz 2002’de 525 bin tona çıktı Geçen yıl şu anda 1.4 milyar ton olan ihracatımız 1.7 milyar dolardı, şimdi 1.7 milyar dolara ulaştı. Yine ihracatta cumhuriyetimizin.Kendimizi biraz daha zorlarsak bu yılın sonunda 2002’de tüm Türkiye’nin ihracatına denk bir ihracat gerçekleştirmiş olacağız. ülkede “Bir zihniyet var. Üreten insanlara haksızlık yapan bir zihniyet var” dedi.
TAHIL KORİDORUNDAN 694 GEMİ GEÇTİ Rus tahılının Türkiye’de işlenip Afrika ülkelerine gönderilmesi planına ilişkin Bakan Kirişci, “1 ton buğday 440 dolara geldi. 440 dolar olan buğday bugün 325 dolara geriledi. Adı tahıl koridoru ama sadece gıda ürünlerinde rahatlık getirmedi, aynı zamanda tüm emtialarda elektrik fiyatlarının düşmesini de beraberinde getirdi. Geçen yıl benzin istasyonlarında 30 lirayı aşan akaryakıt fiyatı 22-23 liraya kadar geriledi. Yıllık enflasyon oranı yüzde 64 olan bir ülkeden bahsediyorum. Enflasyon oranında bile artırsaydık bugün 40 lirayı geçecekti.” Mevcut gübre fiyatları bir yıl önceki gübre fiyatlarının gerisinde. Dün itibariyle tahıl koridorundan 694 gemi geçti. ve gıda ürünleri de taşınmıştı.buradan aslan payını avrupa ülkeleri alıyor.sitem ettiğimiz gibi temel ihtiyaç sahibi ülkeler var.5.3 bu ülkelerin elinden tutmamız lazım.yoruldu.her zaman olduğu gibi biz ülke olarak devreye girdik milli hasılasına göre dünyada bu konularda en çok yardımcı olan ülkedir. Bunlar Türkiye’nin zamanında ve doğru miktarda attığı adımların tezahürüdür. Türkiye artık bölgesel bir oyuncu değil, küresel bir aktördür.” dedim.
Türkiye’nin su stresi yaşayan bir ülke olduğunu hatırlatan Bakan Kirişci, “Su kayıplarını görmezden gelemeyiz. Tüm illerimizin su ile ilgili planlamasını yaptık. Su verimliliği seferberliği başladı. Sıfır su kaybı için çalışmalara başlandı. .Burada tek derdimiz farkındalık.İki ilimiz Sivas ve Uşak bu konularda sıkıntı yaşadı.İçme suyu için kullandığımız barajın yetersizliğini de göz önünde bulundurarak yanındaki barajdan hızlı bir şekilde aktardık. bunun etabı 31 aralıkta tamamlandı.Uşak ile ilgili olarak Uşak nüfus olarak küçük gibi görünebilir ama oralarda sanayi tesisleri var.Bizim bir sıkıntımız var diyeceğimiz bir şey yok.Elektrik tartmak için yola çıktık. doğalgaz ve diğer yenilenebilir enerji kaynakları gibi kaynaklar kullanılarak üretim yapılması, HES’lerin şimdilik devre dışı kalması ve böylece hidroelektrik santrallerin bulunduğu rezervuarlardaki su seviyesinin korunması amaçlanıyor. bu yıl yüzde 7,3 daha yüksek. Bu depolardaki su rezervimiz bir önceki yıla göre yüzde 7,3 daha fazla. Biz bu önlemi aldık. Bir yandan da bunu yapmaya çalışıyoruz. Su ile ilgili bir sorun olduğunu herkes kabul edecek ve biz de ona göre hareket edeceğiz. Bunu minimum seviyede hissettirmek için gerekli önlemleri aldık ve alıyoruz. Şu anda İstanbul dahil 4 büyük ilimizde böyle bir sıkıntımız yok. Barajlardaki su seviyesi tek başına yeterli değildir. Aynı zamanda yer altı su kaynaklarımız da var. Yer altı su kaynaklarından su temin ettiğimiz illerimiz var” dedi.
– Karakoz